LOCT Zeewolde


LOGO-Leer-en-Ontdek-CTIn het Leer- en OntdekCentrum Techniek Zeewolde (LOCT Zeewolde) maken leerlingen van basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs kennis met nieuwe techniek en technologie. Leerlingen werken aan uitdagende leer- en ontdekopdrachten, experimenteren met techniek en ontdekken hoe leuk dit kan zijn.

In het LOCT Zeewolde onderzoeken leerlingen meerdere keren per jaar hoe dingen om hen heen werken en bedenken ze zelf oplossingen voor gestelde vraagstukken. Hierbij past het LOCT Zeewolde de principes van ontdekkend leren toe. Voorbeelden van activiteiten die leerlingen uitvoeren zijn: het zelf ontwerpen van een werkstuk, metingen doen, construeren, sturen, regelen, programmeren, etcetera. De onderwerpen komen uit de elektrotechniek, robotica, mechanica, chemie, energietechniek en dergelijke. Leerlingen programmeren bijvoorbeeld robotjes, zijn aan de slag met 3D printing, bouwen een brugconstructie of werken als een chemicus in een laboratorium. Een team van begeleiders ondersteunt de activiteiten.

 

LOCTchemielesgroep20150518_4Hoewel steeds meer basisscholen voor speciale activiteiten rondom techniek kiezen, blijft het veelzijdige vak op veel plaatsen onderbelicht. LOCT Zeewolde is een locatie waar leerlingen van basisscholen en onderbouw vo spelenderwijs een actueel beeld krijgen van techniek en de toepassingen daarvan. Nieuwe technologie vormt daarbij de basis. Het LOCT Zeewolde biedt opdrachten aan met technisch materiaal, die de scholen niet zo makkelijk zelf kunnen aanbieden.

 

Breed gedragen initiatief

Work2Learn is initiatiefnemer van het LOCT Zeewolde en maakt deel uit van het uitvoeringsteam. Samen met een aantal begeleiders bedenkt Work2Learn de inhoud van de leer- en ontdekopdrachten en is daarnaast projectmanager. Het LOCT Zeewolde is gestart in 2013. In het initiatief werken de vmbo scholen de Oriënt, RSG Slingerbos|Levant, de Zeewolder basisscholen en het bedrijfsleven van Zeewolde samen. Ook de gemeente Zeewolde ondersteunt het LOCT Zeewolde actief.